donderdag 8 september 2016

Klus update 9 - Gaffel reparatie

Bij terugkomst van onze zomervakantie in de thuishaven en het op orde maken van ons scheepje kwam ik erachter dat de vork van de gaffel een breuk had waardoor een tand van de vork er bijna af lag. Dat moest natuurlijk meteen gerepareerd worden want als de tand er helemaal afbreekt zal de gaffel niet meer om de mast blijven zitten en dus alle kanten op waaien. De breuk bleek een bestaande breuk te zijn die niet echt goed gerepareerd was.

Ik besloot om een groot deel van de tand geheel te vervangen. Stap 1 was het zoeken van hout. De gaffel is gemaakt van Esdoorn hout. Na veel googelen en bellen kwam ik uit bij De Bootbouwer. Hier had ik eerder al de nodige spullen besteld en is een specialist op het gebied van het bouwen van houten boten. Hij had waarschijnlijk wel een stuk Esdoorn liggen en we mochten wel even langs komen. Gearriveerd in Steenbergen (bij Roden) werden we geweldig geholpen. Hij adviseerde ons om in plaats van Esdoorn Essen hout te gebruiken voor een sterkere constructie. Aangezien de hout kleur hetzelfde was als Esdoorn hebben we zijn advies opgevolgd en een blok Essen meegenomen. Stap 2 was het afzagen van de tand op een zodanige manier dat het nieuwe stuk stevig gemonteerd kon worden. De Bootbouwer adviseerde om niet de hele zijkant te vervangen maar een deel er schuin af te zagen omdat op die manier het nieuwe deel een stevige verbinding krijgt. Stap 3 was het uitzagen van de tand en dat was best lastig aangezien er vrijwel geen recht stuk aan zit. Na een tijdje zagen, schaven en schuren is het toch gelukt.

Stap 4 was het bevestigen van het nieuwe deel aan de gaffel, nog wat meer schuren en vervolgens lakken. Ik heb geprobeerd met 2 verschillende soorten lak de kleur een beetje te benaderen en de tijd moet de rest doen.
We kunnen weer zeilen! :)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten